8 Aralık 2012 Cumartesi

Ruh Deşen Bir Grup - RAMMSTEIN

Sadakatle Bağlanılan Gruplar I

Bilenler bilir zaten, dün Rammestein yeni bir video yayınladı: Mein Herz Brennt. Bu versiyon mu daha güzel yoksa eskisi mi karar veremiyorum. Bildiğim tek şey videoyu ilk izlediğimde hıçkıra hıçkıra ağlamaya  başlamam. Hala her dinleyişte içim parçalanıyor adeta. Eski bir Rammstein sevdalısı olarak da bu yazıyı yazmak farz oldu videodan sonra.

Rammstein öyle sıradan bir grup değil, en azından benim için. Şimdi buraya şu tarihte kuruldu, bu bu albümleri var falan diye yazacak da değilim. Merak eder açar bakar zaten. Benim yazmak istediğim Rammstein'ın bir müziksever için ne anlam taşıdığı.

Henüz Almanca'nın a'sını bilmediğim dönemlerde saçma sapan bir CD'nin içindeki bir şarkıyla hayatım yeni bir yola saptı adeta. Uzun zaman kimdir, nedir, ne der bu adamlar bilmeden dinledim aynı şarkıyı. Bende bir huy vardır; birşey hakkında ne kadar çok şey bilirsem o kadar çabuk kaybederim ilgimi. Ama bir gün dayanamadım ve açıp baktım kimmiş bu güzel şarkının yaratıcıları diye. Rammstein'mış. Şarkının adı da Reise Reise'ymiş sonundaki o muhteşem akordeon solosuyla.

Eh, tüketim kültürü insanıyız hepimiz, hemen birkaç şarkı daha indirdim. Ne demek oldukları, ne dedikleri konusunda hiçbir fikrim yoktu ama melodiler öyle canlıydı ki onları sevip bağrına basmamak adeta insanın kendi kendine ettiği bir hakaret olurdu.

Ama Rammstein'ın bana asıl darbeyi indirmesi yaklaşık iki yıl sonra, lisede Almanca hazırlığa başlamamla oldu. Çocukça bir hevesle anlamaya başladığım kelimeler önce cümlelere sonra da içimi deşen anlamlara dönüştü. Yıllardır severek dinlediğim şarkılar adeta yeni bir kimliğe bürünmüş beynimin kıvrımlarına yerleşiyorlardı yeniden. Rammstein hem sözleriyle hem müzikleriyle benliğimin ayrılmaz bir parçası oluyordu.

Başlıkta da söylediğim gibi, ruh parçalayan bir grup Rammstein. Sabahın köründe "Keine Brust hat Milch geweint" dizesiyle size kıskançlıkların en büyüğünü yaşatabilecek, canavarlıklara kurbanın değil de canavarın gözünden bakabilecek kadar cesur bir grup. Ruh deşiyorlar, insanı insana göstererek, bize kendimizi anlatarak yapıyorlar bunu. Yüzümüze geçirdiğimiz iyilik maskelerinin ardındaki gerçek kimliğimizi açığa çıkararak yapıyorlar. Dünyanın en sağlam edebiyatlarından birini yaratmış, pekçokları tarafından kaba ön yargısıyla yaklaşılan, Almanca'yı da arkalarına alıp yeri geldiğinde yine o sağlam edebiyattan alıntılarla, yeri geldiğindeyse kelimeleri sonuna kadar zorlayıp oluşturdukları çok anlamlılıklarla kendileri de muhteşem bir edebiyat yaratıyorlar.

Müzik konusunda ahkam kesecek kadar bilgili değilim ama yaptıkları şeyin insanı kendinden geçirdiğini söyleyebilirim rahatça. Yüksek sesle dinlenen her Rammstein şarkısı capcanlı bir insan duygusudur, nefes alır, kalbi atar. Sevgi de vardır şarkılarda aşk da, nefret de vardır iğrenme de, insan ruhunun diplerinde yatan karanlık da vardır vahşet de. Kısaca hissedersiniz dinlerken, köprüye intihar etmek üzere çıkmış bir adamın son tereddütünü ya da kibritle oynarken yangın çıkaran bir çocuğun korkusunu...

Kıssadan hisse, Rammstein adeta insana her yönüyle insanı anlatan bir zehir gibidir, kurtulmanın tek yolu ise biraz daha dinlemektir!

Erymnys




Mein Herz Brennt'i izlemek için buraya tıklamanız yeterli. Hatta ilk defa Rammstein dinleyecek olanlar da önce bunu dinlesin, şarkıdaki acıyı yaşasın.

4 yorum:

  1. sözlerin türkçesini de yazsaydın keşke.http://radorecdn.bobiler.org/upload/all/152/adolf_ihbin_album_hitler_zeki_muren_mesu_152838319h.jpg
    almancam bu kadar.

    YanıtlaSil
  2. bir de düşünce özgürlüğü demişsin ama yorumlar onayla gözüküyor.o olmamış.

    YanıtlaSil
  3. Sevgili Adsız arkadaş,
    Mein Herz Brennt tam senin linkini verdiğin resimdeki gibi "Kalbim yanıyor." demek. Yorumların onayla gözükmesi olayına gelince, cevap yazmam gereken bir yorum gelir de ben fark etmezsem diye öyle, yoksa öyle yorumları değiştireyim, yayınlamayayım yapmıyorum. :)

    YanıtlaSil

Aklınızda ne varsa ortaya dökmekte sakınca görmeyiniz. Şu an sınırları içinde bulunmakta olduğunuz blogda Düşünce Özgürlüğü hakimdir.